„Због тога не пролазимо поред патње без осјећаја“

У Евангелистичкој цркви Христа окупили су се представници и верујући из хришћанских црква и црквених заједница у Салцбургу. Разлог је била овогодишња недеља молитве за јединство хришћана. Поред Erzbischof Франца Лацкнера, учествовали су генералвикар Мартин Еисенбраун (Старокатоличка црква), свештеник Tilmann Кнопф (Евангелистичка црква), пастор Dorothee Büürma (Евангелистичко-методистичка црква), протојереј-ставрофор Думитру Виезуиану (Румунско-православна црква), протојереј-ставрофор Драган Ерић (Српско-православна црква) и отац Салиба Ер (Сирско-православна црква).
Недеља молитве за јединство хришћана ове године се одржава од 18. до 25. јануара и организује се различитим хришћанским конфесијама широм света са сопственим и заједничким догађајима. Овог пута се поставља питање „како су хришћани позвани да буду знак јединства за читав свет које нам је Бог дао“. У погледу овогодишњег мотоа недеље молитве „Чините добро! Тражите правду!“ (Јес 1,17). Лакнер је у својој проповеди говорио о читању из писма апостола Павла Галаћанима. Према овом писму, еванђеље се састоји у томе да се кроз веру у Исуса Христа прими Дух и тако постане нова створења. „Нова створења не постајемо тиме што поштујемо закон. (…) Павле не отписује закон“, рекао је Erzbischof. „Мислим да у наше време не постоји велика жеља да се врати у религију закона.“ Данас се више примењује „нешто попут прилагођавања закона. Ако се тренутно уклапа, радимо тако.“
Лакнер је закључио: „Као верујући Христови следбеници имамо задатак да учествујемо у друштвеном поретку у љубави и правди.“ На великодушност Бога одговарамо „великодушношћу наше вере“. И то нас не ћути, о томе морамо говорити и проповедати и због тога не пролазимо поред патње без осјећаја.“

Уследио је кратак говор Херберта Müllera (BIWAK) о ситуацији сиромашних путника у Салцбургу. Müller је позвао на интензивирање настојања и донација како би онима којима је помогло пројектом BIWAK било омогућено достојанствено живљење. Конкретно је позвао на осигуравање средстава за куповину санитарних уређаја и подршку људи који су досад радили волонтерски.
Пројекат BIWAK се бави смештајем сиромашних путника, претежно Рома из Румуније, током зиме. Он је почео 2018. године током процеса budućnosti Erzdiözese Салзбург. Многи волонтери су укључени у пројекат.

 

 

 

Translate »