Свети бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан

СВЕТИ КОЗМА И ДАМЈАН СЕ У КАЛЕНДАРУ СВЕТИХ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД ОВИМ ИМЕНИМА ЈАВЉАЈУ НА 3 РАЗЛИЧИТА МЈЕСТА.
ПРОСЛАВЉЕНИ МУЧЕНИЦИ КОЗМА И ДАМЈАН ЖИВЈЕЛИ СУ У ОКОЛИНИ РИМА У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ 3. ВИЈЕКА.
НЕКОЛИКО ГОДИНА ПО ЊИХОВОЈ СМРТИ, У ДАЛЕКОЈ АРАБИЈИ ЈАВЉАЈУ СЕ ДРУГА БРАЋА КОЗМА И ДАМЈАН, ЧУДОТВОРЦИ И СТРАДАЛНИЦИ, КОЈИ МУЧЕНИЧКИ ПОСТРАДАШЕ ОД РИМСКИХ ВЛАСТИ, А КОЈИ СУ ТАКОЂЕ БЕСПЛАТНО ЛИЈЕЧИЛИ.
ТРЕЋА БРАЋА КОЗМА И ДАМЈАН ПОСТОЈАЛИ СУ У МАЛОЈ АЗИЈИ, КОЈИ СУ СЕ НАКОН МИРНОГ УПОКОЈЕЊА И ДАЉЕ ЈАВЉАЛИ НАРОДУ И ИСЦЕЉИВАЛИ НЕМОЋНЕ.
ХРИШЋАНСКИ ЗАПАД СЛАВИ САМО ПРЕОБРАЋЕНИКЕ ИЗ АРАБИЈЕ, КОЈИ СУ У ЗРЕЛО ДОБА ПОСТАЛИ ХРИСТОВИ БЕСРЕБРЕНИЦИ.
ОВИ АРАБИЈСКИ КОЗМА И ДАМЈАН СЕ У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ ПРОСЛАВЉАЈУ 30. ОКТОБРА, ДОК СЕ ЈОШ СВЕЧАНИЈЕ СПОМЕН СВЕТИХ КОЗМЕ И ДАМЈАНА ИЗ РИМА ПРАЗНУЈЕ 14. ЈУЛА, А КОЗМА И ДАМЈАН ИЗ МАЛЕ АЗИЈЕ 14. НОВЕМБРА.
14. јул / Свети Козма и Дамјан
Бесребрени лекари и чудотворци. Ова двојица светитеља беху рођена браћа, родом из Рима, као деца крштени и у хришћанском духу васпитани. Имађаху велику благодат од Бога, да лече људе и животиње од сваке болести и муке, и то обично полагањем руку.За свој труд нису тражили никакве награде, само су захтевали од болесника да верују у Христа Господа. Наследивши велико имање, они су га милостиво раздавали бедним и невољним. У то време цароваше у Риму цар Карин. Пред њега доведу гонитељи хришћанства ову свету браћу, оковану у ланце. После дугог испитивања цар им нареди да се одрекну Христа и принесу жртве идолима. Но Козма и Дамјан не само не послушаше цара него га још саветоваху да он одступи од мртвих идола и да призна јединога истинитога Бога. „Наш Бог није створен, но Он је Створитељ свега, а твоји су богови измишљотине људске и дело руку уметника. И кад не би било уметника да вам направе богове, ви се не би ималикоме клањати.“ После чуда учињенога над самим царем, – јер га чудесно исцелише од тешког недуга – цар и сам изјави своју веру у Христа и отпусти браћу свету с миром. И они продужише славити Христа Бога и исцељивати болне, и беху сами од народа прослављани на све стране. Позавиди им на слави неки лекар, негдашњи учитељ њихов, и под изговором да беру лековите траве изведе их у планину и поби камењем. Чесно пострадаше за веру Христову 284 год. Њихов спомен поста трајан у цркви на земљи, а њихове душе преселише се у царство Господа, да вечно живе у слави и радости.
Тропар (глас 8):Свјати бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане, посјетите немошчи нашја: туне пријасте, туне дадите нам.
(Икона манастира Зочиште, пронађена испод рушевина манастира 1999. године.)
Данас се налази изнад светих моштију.
Translate »