Света Архијерејска Литургија  и Духовно вече у Салцбургу

У току припрема за радостан дан Христовог Рођења, а у сусрет Светом Николају, архиепископу мирликијском, парохију Покрова Пресвете Богородице у Салцбургу посетио је  надлежни Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј.
У суботу 17. децембра након вечерње молитве Преосвећени Владика је одржао надахнуто предавање о животу и делу блаженопочившег епископа Лаврентија. Мноштвом фотографија које су за себе једна прича уз објашњење истих, Владика Андреј се трудио да великом броју присутног народа укаже на значај дела Владике Лаврентија, знаменитог епископа Српске Православне Цркве. Посебно је занимљиво било пратити рад преосвећеног Владике Лаврентија на организацији црквеног живота Православних Срба у Западној и Средњоевропској дијаспори за коју је био надлежан. Преосвећени Владика Андреј је нагласио да су „плодови рада блаженопочившег Владике Лаврентија и његов пример за њега велико надахнуће и окрепљење у суочавању са свим изазовима данашњег рада и мисије у овом делу Српске дијаспоре.“

У недељу 18. децембра Свету архијерејску Литургију служио је владика Андреј уз саслужење надлежних салцбуршких пароха и ђакона Ђорђа Мићића из Линца. За певницом је појао мешовити хор Црквене општине Салцбург под управом диригенткиње гђе Сање Бранковић.

Владици су чтецирали вероучитељ Дејан Радовић из Гмундена и чтечеви храма Дане Ерић и Ђорђе Врбашки. Светој тајни Причешћа је приступио скоро сав народ који је у великом броју испунио храм. Након  Свете Литургије трудом Управе храма уприличен је ручак у парохијској сали за све драге госте који су са Преосвећеним Владиком наставили дружење и разговор.

 

Translate »