Прослављање празника Васкрсења Христовог у Салцбургу

Лазарева субота или Субота праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос васкрсао из мртвих послије четвородневног пребивања у гробу. Овај празник је установљен у Јерусалиму крајем IV века.
После Лазаревог васкрсавања, Исус Христос улази свечано у Јерусалим, а маса раздраганог света дочекује га свечано. Поред осталог, у рукама носе палмие гранчице. Данашње врбове гранчице замена су за палмине.
Празник „Врбица“ свечано је прослављен и у Салцбургу. Служили су надлежни свештеници протојереј-ставрофор Драган Ерић и протонамесник Зоран Врбашки. Праничном вечерњем богослужењу у храму Покрова Пресвете Богородице присуствовало је мноштво како одраслих, тако и најмлађих парохијана. Након молитве, уследио је трократни опход око храма, у коме су посебно уживала деца украшена освећеним врбовим гранчицама и звончићима.

На празник Цвети прослављамо радосни празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим. Ушао је скромно, не као земаљски владари, иако Га је народ тада прогласио царем, већ на магарету, као символу трпељивости, скромности и послушности, показујући нам и тада и увек каквим путем треба да ходимо. Упркос општег одушевљења и радости људи, на Христовом лицу се оцртавала туга јер је знао да ће ове радосне повике ускоро заменити повици: „Распни Га!“ Уместо учених људи и философа, Спаситеља су препознала деца и највише Му се обрадовала, као што је и пророковано да ће „из уста мале деце направити себи хвалу“ и, као што је и Сам говорио, да је „њихово Царство Небеско“. Деца су тада радосно клицала: „ОСАНА! БЛАГОСЛОВЕН КОЈИ ДОЛАЗИ У ИМЕ ГОСПОДЊЕ!“ Зато се Врбица и назива празником деце. У име те празничне радости, на Врбицу се, поред освећених врбових гранчица, деци деле и звончићи, којима најављују празник Цвети. Врбове гранчице и звончиће носимо кући и стављамо крај славске иконе и кандила. Литија око цркве преноси нас у тај радосни дан када су се деца показала као најбољи верници Христови. Он је постао њихов Пастир, зато она, као његови јагањци, носе о врату звончиће.

У Цветну недељу, 17. априла 2022. године, у храму Покрова Пресвете Богородице у Салцбургу достојанствено је прослављен празник свечаног улазка Господа Исуса Христа у Јерусалим. Господу су служили надлежни свештеници протојереј-ставрофор Драган Ерић и протонамесник Зоран Врбашки.
Поучени речима Светог Писма, и ми сабрани у Име Његово кличемо Осана, благословен који долази у Име Господње.

Празник Васкрсења Господа нашега Исуса Христа свечано и молитвено је прослављен у Салцбургу.
Света Литургија служена је у храму Покрова Пресвете Богородице у Салцбургу, а служили су надлежни свештеници протојереј-ставрофор Драган Ерић и протонамесник Зоран Врбашки. Велики број нашег народа, радујући се Васкрсењу Господњем приступио је светој тајни Причешћа.
У току Литургије прочитана је посланица Његове Светости Патријарха српског Г.Г. Порфирија. Верницима су након светог Причешћа подељења и васкршња јаја. Послије тога трпезом љубави у храмовној порти настављено је славље уз сада већ традиционално дружење у Салцбургу.

Translate »