Предсједник Стевандић у Аустрији са представницима СПЦ и српске дијаспоре о могућностима привредног повезивања и сарадње

Предсједник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић разговарао је вечерас у цркви Покрова Пресвете Богородице у Салцбуру, уз благослов Преосвећеног владике Андреја, епископа аустријско-швајцарског, са представницима Српске православне цркве и српске дијаспоре о могућностима и начинима на које дијаспора може да допринесе привредном повезивању Републике Српске и Аустрије.

„За наш народ у дијаспори важи да је најобразованији и да му се у срединама у којима живи данас због тога указује велико поштовање. Наши људи су на високим позицијама у медицинским и техничким струкама и то је предност коју имамо, а коју до сада нисмо довољно искористили. Такав утицај може да помогне, како дијаспори тако и матици, која ће на тај начин стећи још већи углед у свијету“, рекао је предсједник Стевандић.

Он је рекао да захваљујући Српској православној цркви и дијаспори, не само у Аустрији већ и широм свијета, данас с поносом можемо рећи да „сунце више никад не залази над српским народом и његовом културом“.

„Српска култура повезује наш народ ма гдје да живи, а наша литургија никад не престаје и може се чути широм свијета, у свим временским зонама, на свим континентима. Наша култура и вјера су велике и моћне и не заснивају ни на каквом миту, јер мало је народа који су свијету подарили толико великих умјетника и научника колико их је подарио српски народ“ рекао је Стевандић.

Он је преставнике дијаспоре и СПЦ упознао са актуелном политичком и економском ситуацијом у Републици Српској и рекао да га радује чињеница да српска дијаспора подржава братско заједништво Републике Српске и Републике Србије.

Сутра, другог дана званичне посјете Аустрији, предсједник Народне скупштине ће се састати са предсједницом Покрајинског парламента Покрајине Салцбург Бригитом Палауф. Састанак ће се одржати у просторијама Покрајинског парламента Салцбург са почетком у 10.30 часова. У 12.00 часова предсједник Стевандић састаће се са предсједником Института региона Европе Францом Шаусбергером. На састанку би требало да буде постисан споразум о сарадњи између Народне скупштине Републике Српске и Института региона Европе.

Извор: www.narodnaskupstinars.net

 

Translate »