Празнично бдење у Салцбургу

Поводом традиционалне прославе Видовдана у парохији Покрова Пресвете Богородице у Салцбургу, која се ове године обележавала 26.јуна у недељу пре самог празника, салцбуршку парохију је у навечерје празника посетио Преосвећени Епископ Андреј у пратњи старешине Саборног храма из Беча јереја Филипа Милуновића. Владика је у Салцбург из Беча понео нарочити благослов, кивот са делом моштију Светог Николаја Жичког.
Празнично бдење је служио старешина храма протојереј-ставрофор Драган Ерић, а нарочито овом приликом по благослову Преосвећеног владике појало се у две певнице. При крају бдења отворен је кивот са моштима да би верни могли да целивају и приме благослов од светитеља. По завршеном бдењу владика Андреј је упознао присутне парохијане са животописом светитеља, нарочито указујући на значај владике Николаја у оснивању салцбуршке парохије у тешким данима након II Светског рата. У име управе парохије старешина храма отац Драган се најпре захвалио Преосвећеном владици који је поред великих обавеза нашао времена да посети и парохију у Салцбургу, а нарочиту благодарност у име свих верних исказао је на томе што је парохијанима омогућено да се поклоне моштима светитеља и на крају је најавио краће предавање на тему „Видовдански етос у српском народу“ које је уз пригодне слајдове приредио владика Андреј.
На трпези љубави која је приређена након предавања Преосвећени владика се у разговору са надлежним свештеницима и члановима Црквеног одбора упознао са текућим догађањима у парохијској заједници.
У недељу 26 јуна служили су св литургију надлежни пароси салцбуршки а потом су освештана славска обележја која је ове године припремила кума Жаклина Стошић. За наредну годину се кумства прихватила Живана Јосиповић. У црквеној порти је прилогом верника уприличена заједничка трпеза и послужење.

Translate »