Посета Владике Андреја парохији Покрова Пресвете Богородице у Салцбургу

У суботу 6. и недељу 7. новембра 2021. године, Његово Преосвештенство епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је парохију Покрова Пресвете Богородице у Салцбургу.
Поводом митровданских задушница се традиционално у овој парохији обавља помен свим страдалим православним Србима у логору у Гредигу поред Салцбурга, где постоји и посебно гробље. У пратњи надлежних салцбуршких свештеника протојереја-ставрофора Драгана Ерића и јереја Зорана Врбашког, Преосвећени Владика је посетио гробље у Гредигу и присуствовао парастосу који се тамо одржао.

Након парастоса Преосвећени владика Андреј се обратио присутном народу говорећи о страдању заробљених Срба у претходним ратовима на овом простору. Позвао се на сарадњу са аустријским црним крстом на прикупљању података о страдалима и местима где су сахрањени, као и на посете свим тим гробљима широм Аустрије, а и у Словачкој. Подизањем спомен-капеле у Маутхаузену која се приводи крају, желимо да сачувамо сећање на све страдале на овим просторима.
Вечерњу молитву у Храму Покрова Пресвте Богородице служио је јереј Никола Скопљак, новопостављени парох у Велсу, а за певницом су уз Преосвећеног владику Андреја појали надлежни свештеници и појци салцбуршког храма.

Након вечерње молитве у храму, Преосвећени Владика Андреј је одржао предавање о Светом владици Николају Велимировићу и патријарху Гаврилу Дожићу. При томе је презентовао велики број фотографија које су на најбољи начин приказали живот и рад Светог Владике Николаја и патријарха Гаврила. За салцбуршку Црквену општину је веома важна чињеница да је њено оснивање и почетак мисије и рада на овим просторима благословио Свети Владика Николај за време свога кратког боравка у Салцбургу на крају Другог светског рата. Владика Андреј је нагласио да је наша жеља да о раду Светог Владике Николаја истражимо сву доступну документацију која у претходоном периоду није довољно проучена. То би било значајно не само за ЦО Салцбург, него и за целу нашу Епархију и Цркву у целини.
У недељу су надлежни свештеници са верним народом свечано дочекали Преосвећеног владику испред храма, а затим је служена Света архијерејска Литургија на којој је уз надлежне свештенике Преосвећеном владици саслуживао протођакон Роман Фишер из Беча. У својој надахнутој беседи Преосвећени владика се обратио верном народу охрабривши га да у овим данима тешких искушења снагом своје вере и љубави према Богу савлада све невоље.
Након Свете Литургије, а по позиву румунског митрополита Серафима, Преосвећени владика Андреј је посетио парохију Светог архангела Михаила Румунске православне цркве у Салцбургу, који су прослављали своју храмовну славу. Том приликом се обратио преосвећеном митрополиту Серафиму и верном народу испред храма пожелевши им срећан празник. Преосвећени владика се осврнуо и на леп однос и добру сарадњу у заједничком раду овде у дијаспори између Румунске и Српске православне цркве.

Translate »