Патријарх Порфирије стигао у посету Епархији аустријско-швајцарској

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да на братски позив Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја посети данас 8. јуна 2023. године Богом чувану Епархију аустријско-швајцарску.

Патријарха Порфирија, у чијој пратњи су били Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеj, викар Његове Светости и архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије испред Саборног храма Светог Саве у Бечу дочекао је Епископ Андреј са свештенством и бројним вредним народом.

Поводом посете Његове Светости служен је свечани чин доксологије у молитвеном присуству Преосвећене господе епископа аустријско-швајцарског Андреја и хвостанског Алексеја.

У свом пригодном обраћању Епископ Андреј је захвалио Његовој Светости на посети и истакао: „Од срца вас поздрављамо у Саборном храму Епархије аустријско-швајцарске у Бечу и братољубиво и радосно вас у Христу грлимо. Добродошли међу нас свештенство и верни народ који смо благодаћу Духа Светога Утешитеља које држи свеколико биће и поредак Цркве верна духовна чеда Светог Саве нашег првопрестоног духовног Оца и путовође кроз векове историје. Вама, Ваша Светости и вашој часној пратњи захваљујемо из срца на доласку из наше вољене отаџбине и на овој вашој званичној и мирној посети као узајамној подршци и свези љубави. Добродошли међу верни српски народ који вас са радошћу упоредивом само са васкршњом и духовном радошћу срдачно дочекује и поздравља.“

Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи је рекао да Беч није непознат нама православним Србима.

„Напротив град који је ширио своје руке и у своја недра вековима примао наше претке. А ево хвала Богу ни вас није мало ни у царском граду Бечу али и у читавој Епархији аустријско-швајцарској и хвала Бога поред тога што имате могућности да обезбеђујете себи спољашњи живот, да имате материјалне услове, да можете да имате егзистенцију, дао је Бог да у овом граду имате и своју душу. Дао је Бог молитвама Светога Саве и свих светих из нашега рода да имате своје храмове широм Аустрије.

Јер човек уопште створен је по слици и прилици Божијој, створен је како каже наука, као психосоматско биће, као биће које је позвано да све оно што има, што јесте, што мисли и говори буде прожето благодаћу Духа Светога. Створен је човек по слици и прилици Божијој, а то значи да је наше назначење много узвишеније од онога што се може умом досегнути, очима видети, руком опипати.

Наше назначење је да живимо по слици и прилици Свете Тројице. А то значи да имамо могућности и капацитета да с једне стране учествујемо у свему ономе што је Божије благодаћу Духа Светога али и нашим подвигом, подвигом вере молитвe, подвигом сваке врлине, милосрђа, љубави, саосећања, отворености за другога и другачијега, једном речју животом који подразумева крст, у вертикали заједницу са Богом, а у хоризонтали заједницу са ближњим“, поручио је Патријарх Порфирије.

После свечаног чина доксологије у просторијама Епархијског двора Патријарх Порфирије са архијерејима састао се са амбасадором Републике Србије у Аустрији др Небојшом Родићем и његовом супругом.

∗∗∗

У суботу 10. јуна Патријарх Порфирије осветиће спомен капелу у Маутхаузену, а затим у поменутој капели служити свету архијерејску Литургију са почетком у 9.30 часова. Потом ће бити служен свечани чин доксологије у храму Светог Василија Острошког у Линцу са почетком у 17 часова.

У недељу 11. јуна, Његова Светост служиће свету архијерејску Литургију у новом бечком храму Акатиста Пресвете Богородице у 9.30 часова.

Izvor

Translate »