Парастос на војничком гробљу у Гредигу

Дана 4. новембра 2023. године, када наша Света Црква прославља Митровске задушнице, одржан је парастос за све страдале војнике и војсковође на војничком гробљу у Гредигу покрај Салцбурга.
Након Свете Литургије у Храму Покрова Пресвете Богородице, вјерни народ се окупио на војничком гробљу са својим свештеником протојерејем-ставрофором Драганом Ерићем који је служио парастос пострадалим Србима.

Током Првог светског рата у Гредингу, близу Салцбурга, налазио се заробљенички логор, намењен, пре свега, за руске ратне заробљенике и интерниране цивиле. Људи који су преминули у логору су сахрањени на оближњем војном гробљу. Међу око 2.000 сахрањених је и одређен број српских војника и цивила.
У јужном углу гробља налази се монументални, око 5 m висок споменик, посвећен страдалим Србима током Првог светског рата, подигнут у последњој ратној години. Компонован је као троделни обелиск, са уклесаним крстом и лирским текстом на српском и немачком језику. Текст на српском гласи:

„Синовима Србије који бранећи Мајку изгубише Слободу и тугујући за Њом свенуше у туђини. Зароб. срп. официри 1918“.

Налази се на узвишењу које је ојачано подзидом, на ком се налазе стубови од кованог гвожђа, спојени ланцима. Изнад њега је степениште, које води до споменика.
Страдали Срби се помињу и на једном руском споменику, који је од црног мермера и израђен у облику пирамиде.

Translate »