ОПЕЛО И САХРАНА ПРОТЕ-СТАВРОФОРА МИЛА МИЈИЋА (1947-2022)

У четвртак пете недеље по Васкрсу, 19. маја 2022., када наша Света Црква молитвено прославља спомен Преноса моштију Светог Саве, у најзападнијој Аустријској парохији – граду Фелдкирху, служена је Заупокојена Литургија и опело новопрестављеном протојереју-ставрофору Милу Мијићу. Прота Миле променио је светом након краће и теже болести у суботу, на празник Св. Пророка Јеремије, 14.5.2022. Био је умировљени парох у Фелдкирху.
У литургијском и свештеном чину опела, учешће је по благослову Нашег Епископа Андреја узело деветорица свештеника: архијерејски намесник за Западну Аустрију протојереј-ставрофор Драган Ерић и отац Зоран Врбашки из Салцбурга, отац Драган Будак из Салфелдена, протојереј Александар Столић из Инсбрука, отац Милорад Маријановић, парох у Јужној Немачкој-Фридрихсхафен, отац Бране Сарић из Санкт Галена као и отац Ненад из Сарганса (Швајцарска), као и пароси из Форалберга, о. Горан Ерић из Брегенца и наследник проте Мила у Фелдкирху, јереј Никола Баловић.
По одслуженој Литургији и опелу, прота Драган Ерић је у име Епископа упутио најдубље изразе саучешћа поводом смрти проте Мила и осврнуо се на његов дугогодишњи рад и стабилне темеље које је поставио у времена када нимало није било лако засновати црквени живот.
Отац Никола је на немачком поздравио присутне представнике римокатоличке Цркве, савременике проте Мила, и том приликом им се захвалио за сва добра која су чинили у његово време а и данас чине за нашу Цркву.
Прота Миле нашао је своју вечну кућу на малом гробљу Св. Михаила у насељу Тисис у Фелдкирху, где је често пролазио и писцу ових редова на један леп начин тајанствено указивао да ће ту обитавати када се пресели.
Отац Никола се од свог претходника последњи пут бираним речима опростио на гробу подсетивши на чувене речи исписане као епитаф на гробу српског великана – добротвора Илије Коларца: „Гробови су жизни вечнија двери; сваки смртник кроз њих мора да прође, благо оном ко у чистој вери из овога у тај живот дође.“ Уистину је чисту веру у свом срцу носио прота Миле. Отац Никола је додао да је прота Миле био посебан управо због духовне – унутрашње борбе коју је водио како у себи тако и изван себе, мукотрпно се рвећи са мноштвом искушења у свом животу. Замолио је проту Мила да свима сабранима и оправдано одсутнима Христа ради опрости. Отац Никола је на крају прелио вином ковчег са телом блажене успомене почившег проте Мила Мијића након чега се са братијом и народом после двократног Вјечнаја Памјат величанствено заорила химна Христос воскресе из мертвих….
јереј Никола Баловић, парох у Фелдкирху

Translate »