Москва: Икона Свете Тројице у храму Христа Спаситеља

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил служио је 4. јуна 2023. године, на празник Свете Тројице, свету  Литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви.

По доласку у храм, предстојатељ Руске Православне Цркве се поклонио икони Свете Тројице коју је насликао Преподобни Андреј Рубљов, која је на дан празника донета и постављена у средиште Саборног храма Христа Спаситеља на поклоњење верном народу. Узимајући у обзир бројне молбе православних верника и апел патријарха Кирила, председник Руске Федерације В.В. Путин је одлучио да Руској Православној Цркви врати икону Свете Тројице коју је насликао Свети Андреј Рубљов у 15. веку. Чланови Светог синода захвалили су председнику Русије на одлуци коју је подржало и Министарство културе Руске Федерације. Предстојатељ Руске Цркве је, говорећи на седници Светог Синода, рекао: „Могли смо само да сањамо да ће ова светиња бити враћена Цркви, како би се наш народ молио пред овом светињом, тражећи Божји благослов и на земљу и Цркву“.

Пре почетка богослужења у Саборном храму Христа Спаситеља, Његова Светост Патријарх Кирил се поклонио и моштима Светог Филарета, Митрополита московског.

На светој Литургији Његовој Светости саслуживали су високопреовећени и преосвећени архијереји крутицки и коломенски Павле, воскресенски Дионисије, волоколамски Антоније, каширски Теогност, Игнатије (Полугрудов) и Серафим (Зализницки), јегорјевски Матеј, љуберецки и подољски Аксије, Гурије (Шалимов), раменски Иринарх, серпуховски Роман, Јероним (Чернишов), Нектарије (Фролов), верејски Пантелејмон, балашихински и орехово-зујевски Николај, зарајски Константин, истрински Серафим, зеленоградски Сава, Игњатије (Григоријев) и луковитски Јевтимије, као и многобројно свештенство и монаштво Руске Православне Цркве.

На крају, Његова Светост је рекао: „Данас смо, драга браћо и сестре, имали прилику да се помолимо пред иконом Свете Тројице, коју је насликао Свети Андреј Рубљов, пред великом светињом наше земље. По налогу председника Путина, ова икона је предата нашем храму како би овде била одређено време доступна на покооњење верном народу. Молимо се за јединство нашег народа, за јединство Цркве и за јачање вере православне међу нама. Нека Господ, који се свету јавио као Тројица, учврсти јединство нашег народа и наше Цркве да бисмо сви могли да Му достојно служимо и делом, и речју, и својим мислима. Амин.

Извор: patriarchia.ru

Translate »