Има ли „Екуменска Етика“ Будућност?


У организцији фондације ПРО ОРИЕНТЕ (одељење Салбург), 1. јуна 2021. године одржан је традиционални екуменски пријем у Дому кардинала Шварценберга (Kardinal-Schwarzenberg-Haus) у Салцбургу са почетком у 18 часова. Пријем се традиционално организује у недељи молитве за јединство хришћана (18-25. јануара) али се ове године због околности око COVID-19 одржава касније. На њему су поред домаћина – Надбискупије салцбуршке (Римокатоличка црква) учествовали и представници Старокатоличке цркве, Евангеличке цркве, Евангеличко-методистичке цркве, Српске православне Цркве и Румунске православне Цркве. Српску православну цркву су представљали надлежни пароси, протојерej-ставрофор Драган Ерић и јереј Зоран Врбашки.
Скуп под називом „Има ли „екуменска етика“ будућност?“ је отворио проф. др Дитмар Винклер, директор Извршног одбора Про Ориенте – Салцбург. Он је упознао све присутне са програмом пријема и најавио надбискупа Франца Лакнера (Franz Lackner), који је у свом поздравном слову упознао све присутне са овогодишњом темом скупа.
Надбискуп Лакнер је позвао на заједничко размишљање о етичким питањима и између осталог се заложио за „нову свест о посебној важности верског оправдања у етици“. Са тим у вези препоручио је религију као темељ за установљавање етике , посебно указујући на појам односно концепт људског достојанства, који се у хришћанству темељи на библијском опису Лика Божијег у човеку. Такође је нагласио да је важно „развити заједничку, екуменско одговорну и библијски утемељену, хришћанску слику о човеку.“ Говорећи о доприносу екуменског дијалога овој теми истакао је да „подсећање на ову темељну везу између хришћанске религије и идеје о људском достојанству један је од централних екуменских изазова будућности“
Посебни гости пријема били су: проф. др Анђелика Валсер (Angelika Walser) – Теолошки факултет универзитета у Салзбургу, суперинтендент мр Оливие Дантин (Olivier Dantine) – Евангеличка црква и проф др Јоан Мога, свештеник румунске православне цркве – Институт за историјску теологију при универзитет у Бечу.
Професорка Валсер је у уводу свог предавања из личног искуства на научном и теолошком нивоу приметила недостатак једнообразних хришћанско конфесионалних гласова о екуменској етици, истакла је:“ Они једноставно не постоје, католички, протестантски, православни и старокатолички глас и други које овде нисам изричито споменула“. У свом предавању она је говорила о три значајне савремене теме које изазивају контраверзе: еутаназији (потпомогнутом самоубиству), коришћењу ембриона у научним истраживањима и хомосексуалним партнерствима. Нарочито је указала на све аспекте контраверзе која ова питања изазивају у савременом друштву, посебно у хришћанским заједницама.
Након предавања уследила је плодна дискусија у којој су се ове теме дотакли из угла својих хришћанских заједница и суперинтендент мр Оливие Дантин и проф др Јоан Мога. На крају пријема надбискуп Лакнер је уручио признања истакнутим члановима фондације.

Translate »