Сабрање свештенства Аустрије

Братски састанак и исповест свештенства

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја данас је, на Велики понедељак, одржано сабрање и исповест свештенства свих намесништава Аустрије. Наш храм и заједница Покрова Пресвете Богородице у Салзбургу, на челу са протојерејем-ставрофором Драганом Ерићем, његовим сарадницима и колом српских сестара били су изузетно љубазни и предусретљиви домаћини.

Литургијом пређеосвећених Дарова, по благослову надлежног Епископа, началствовао је пречасни јереј Миладин Вујковић из Беча уз саслужење протојереја Романа Фишера, јереја Николе Баловића, Далибора Петрића, Андреја Живковића, као и ђакона Александра Дмитровића, Драгана Керчуља и Александра Савића. Високопречасни протојереј-ставрофор Рашко Радовић, архијерјски заменик из Трста, ставио је и ове године све своје духовно искуство у службу Цркве као исповедник свештенства, на чему му је Пресвећени Владика Андреј посебно захвалио. Његову жртву и труд, да дође из Трста, поздравља и свештенство, имајући увек за пример његов смерни, светли и молитвени лик.

Уводни део сабрања отворио је надлежни Архијереј поздравним обраћањем и прикладном беседом и поуком на тему Јеванђеља Великог понедељка и Недеље страдања Господа Исуса Христа.

Средишњи део био је посвећен информисању и припреми за велики предстојећи догађај освећења Спомен-капеле Новомученика српских у Маутхаузену, месту Војничког радног логора из Првог светског рата и дочека, тим поводом, Свјатјејшег Патријарха српског Г. Порфирија и разрадом свих детаља везаних за прихват високих црквених и државних званичника, као и бројног народа који се очекује са свих страна дијаспоре, али и из Србије, Републике Српске и шире, из других држава региона.

Сусрет је окончан у братској атмосфери и са жељама за благословене празнике у радости исчекивања Васкрсења Христовог!

 

 

Translate »