Епископ Андреј примио представнике аустријског ,,Црног крста“

Његово Преосвештенство Епископ аустријско – швајцарски г. Андреј посетио је 08. августа 2021. године новоподигнути спомен – храм Св. српским новомученицима у Маутхаузену. На војном гробљу где се налази овај дуго очекивани и величанствени спомен храм, на коме су сахрањени мученички пострадали срби (преко осам хиљада) у Првом светском рату, владика Андреј примио је високе представнике институције за неговање гробља у Аустрији под називом аустријски ,,Црни крст“ (österreichisches schwarzes Kreuz).

Горе споменуту делегацију предводио је г. Јоханес Каинцбауер(Johannes Kainzbauer), док су сусрету присуствовали још секретар грађевинског одбора спомен храма г. Жељко Малешевић и стручни референт за неговање војног гробља у Маутхаузену г. Андреас Гирер(Andreas Gierer). Епископ Андреј примио је срдачне честитке поводом изградње историског српског храма на војном гробљу у Маутхаузену, док се у наставку разговора дошло до заједничког мишљења о потреби заједничког неговања читавог гробља на коме су несрећно положили своје животе српски заробљеници из Првог светског рата. Представници аустријског ,,Црног крста“ изложили су детаљно радни опсек и програм свеукупне делатности у корист гробља у читавој Аустрији на којима је сахрањено више десетина хиљада срба.

У вези важне теме, освећења храма, истакнута је битна улога братске сарадње православне цркве са аустријским ,,Црним крстом“ с обзиром да у Републици Аустрији тренутно живи преко 400 000 срба. У име Епархије аустријско – швајцарске, васцеле Српске православне Цркве, епископ Андреј се захвалио представницима ове велике организације на труду очувања српских стратишта у Аустрији као и на несебичној материјалној помоћи у вези са изградњом новоподигнутог спомен-храма.

Извор: Епископ Андреј примио представнике аустријског ,,Црног крста“

Translate »