Епископ Андреј на церемонији у логору Велики Међер у Словачкој

Његово Преосвештенство Епископ аустријско – швајцарски г. Андреј, са благословом Његовог Блаженства Архиепископа и Митрополита Чешких земаља и Словачке г. Растислава, одазвао се позиву организатора Међународног пројекта Дрво мира, како би се 16. августа 2021. засадило 18. Дрво мира на српском војном гробљу у Великом Међеру, у Словачкој. Скуп у Великом Међеру је организован у оквиру свеопштих манифестација поводом стогодишњице од упокојења Краља Петра I Карађорђевића, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Републици Словачкој. Угледне званице су се окупиле том приликом на хумкама српских мученика из Првог светског рата: ЊЕ Амбасадор Републике Србије у Словачкој професор др Момчило Бабић; Државни секретар Министарства спољних послова Републике Словачке г. Мартин Клус (Martin Klus); Бискупски викар у полицијским снагама Словачке, велечасни Јосиф Палуба (Jozef Paluba); Председник самоуправне регије Трнавске г. Јосиф Вискупич (Jozef Viskupič), градоначелник Великог Међера г. Ђерђ Холењи (Gergő Holényi) и оснивач/председник организације Међународног пројекта Дрво мира (Servare et Manere, Strom pokoja – Tree of peace) г. Марек Собола. Скуп су увеличали бројни Срби на челу са предводницима српских културних институција у Словачкој, међу којима су били угледни посленици г. Бојан Радовановић и г. Стане Рибич.

Сађење 18. Дрвета мира организовано је под покровитељством Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра чије је поздравно писмо скупу, прочитано пред присутнима на почетку церемоније у којој су поред почасних стројева словачких војних снага учествовали и добровољци у српској краљевској војној униформи. Испред Дрвета мира, у част Краља Петра I Карађорђевића (1844-1921) откривен је споменик Краљу Петру, који је израдио словачки вајар Михал Јанига (Michal Janiga).

Испред споменика српским мученицима венац су положили високи представници Државе, Цркве и помесних уреда. Током сађења 18. Дрвета мира, Његово Преосвештенство Епископ аустријско – швајцарски г. Андреј одликован је свечаном медаљом за заслуге. Исто тако је одликован и Његова Екселенција амбасадор Момчило Бабић.

Пројекат Дрво мира – као пројекат под заштитом Републике Словачке са назнаком Добра идеја Словачка, идеје из Словачке – у међувремену је 17 пута реализован у многим земљама Европе, међу којима су Србија, Аустрија, Лихтенштајн, Русија, Узбекистан, Словачка, Велика Британија, Пољска и САД (www.tofp.eu). Пројекат, у циљу промоције међународних и локалних мировних иницијатива и пројеката пријатељства и еколошке одговорности, позива све људе и народе да живе у миру и пријатељству. Словачка пошта је у част овог догађаја и поводом стогодишњице од упокојења Краља Петра I Карађорђевића отштампала вредну поштанску марку.

На Српском војном гробљу у Великом Међеру почива преко 6.000 сабораца Краља Петра I, учесника у одбрани Србије на Церу, Колубари и другим стратиштима Првог светског рата. Заробљени и доведени да умру у „Логору смрти“, српски новомученици су оставили својим потомцима и људима обавезу части, да се брину о њиховом  последњем почивалишту – српском гробљу у Словачкој. Срби су овде умирали због нељудских услова у логору и од заразних болести. Гробље је данас у солидном техничком стању и редовно га одржавају локална заједница и Удружење Срба у Словачкој.

Извор: Епископ Андреј на церемонији у логору Велики Међер у Словачкој

Translate »