ЕКУМЕНСКИ ПРИЈЕМ У САЛЦБУРГУ: ПОЗИВ НА МИР И ПОМИРЕЊЕ

У организцији фондације ПРО ОРИЕНТЕ (одељење Салцбург) и ове године као и претходних био је одржан традиционални Екуменски пријем 13. јануара 2023. године, у Дому кардинала Шварценберга (Kardinal-Schwarzenberg- Haus) у Салцбургу, са почетком у 18:00 часова.

На њему су поред домаћина – Надбискупије салцбуршке (Римокатоличка црква) учествовали и представници Старокатоличке цркве, Евангеличке цркве, Евангеличко-методистичке цркве, Српске Православне Цркве, Румунске Православне Цркве и Руске Православне Цркве.
Овогодишња тема скупа била је „Љубав Христова покреће, мири и сједињује свет“, што је била и тема 11. Генералне скупштине Светског савета цркава која је одржана у Карлсруеу од 31. августа до 8. септембра 2022.
Скуп је отворио проф. др Дитмар Винклер, директор Извршног одбора Про Ориенте – Салцбург. Он је упознао све присутне са програмом пријема и најавио надбискупа Франца Лакнера (Franz Lackner), који је у свом поздравном слову најпре детаљније упознао све присутне са овогодишњом темом скупа. Он се у свом осврту на екуменска дешавања у протеклој години најпре присетио пута у ратом разорену Украјину, а затим и на посету васељенском патријарху Вартоломеју. Преовлађујући утисак из Украјине је потреба за миром коју је нарочито осетио на божанској служби у Лавову. Тада је, док су напољу сирене огласиле ракетну опасност схватио да: “Наша заједничка посвећеност као хришћана може бити само мир – јер је Христос, наш Господ и Искупитељ, Кнез мира“. О путу у Цариград посебно је истакао сусрет са Васељенским патријархом, кога је назвао „градитељем мостова мира“ и са којим нарочито зна да је повезан у молитви за мир и јединство међу хришћанима.
Након надбискупа Лакнера, професор Винклер је представио пасторину Еву Харасту из Евангелистичке заједнице која се обратила се на тему „Љубав Христова покреће, мири и уједињује свет“. Она се као учесник скупа у Карлсруе-у потрудила да у краћим цртама представи основне идеје које су настале и формулисане током 11. Генералне скупштине Светског савета цркава у Карлсруе-у.
У свом уводном говору, пасторина Хараста је истакла два кључна питањима којима се скуп бавио, а то су била питања климатске кризе и рата у Украјини. Светски савет цркава позвао је чланице да подстакну своје владе да предузму одлучну акцију у вези са глобалним загревањем, такође је савет позвао на прекид непријатељстава у Украјини и на поштовање људских права. Након њеног излагања у коме је она детаљније говорила и о методама рада саме скупштине и о свим питањима која су обрађивана, развила се плодна дискусија.
Српску Православну Цркву су у делегацији Преосвећеног владике представљали протојерej-ставрофор Драган Ерић и јереј Зоран Врбашки.

 

Translate »