Богородице дјево, радуј се

Посредовањем Мајке Божије нама грешнима Господ шаље радост, нарочито осетну после покајних суза, за време усрдне молитве, после победе над собом, над својим страстима. Она је прва наша Заступница и Посредница пред Сином Својим и Богом, све види, све чује и видљиво нам у свему помаже.

Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом;
благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје,
јер си родила Спаситеља душа наших.

О Нелажно Ласкање, Радовање Анђела! О Дивно Чудо! Љубави Неизрецива, море милосрђа и милостивости према роду човечијем! Заједно са Арханђелом Гаврилом величају те сви нараштаји земаљски и ми, недостојни, нечистим устима својим усуђујемо се да са страхом и побожно опевамо Твоју Величину!

„БОГОРОДИЦЕ ДJЕВО, РАДУЈ СЕ, БЛАГОДАТНА МАРИЈО, ГОСПОД ЈЕ С ТОБОМ“

Душа јасно осећа смисао ових молитвених речи: Дева неизрециво Најчистија Голубица ради спасења рода човечијег зачела и примила у утробу Несместивог Бога. С Тобом је благодат Божија, с Тобом је – Сам Господ, у Теби је сва Сила и Слава, и како да ми, земнородни, не величамо Тебе, опевану од Анђела и свих светих.

Очи душе моје виде и радост Саме Прослављене Дjеве Богородице, када је Она светој и праведној Јелисавети Своју песму запојала: „Велича душа моја Господа, и обрадова се дух мој Богу, Спасу мојему“.

Посредовањем Божије Мајке Господ и нама грешнима шаље радост, нарочито осетну после покајних суза, за време усрдне неометане молитве, после победе над собом, над својим страстима као да шаље души награду – радост и умилење.

„БЛАГОСЛОВЕНА СИ ТИ МЕЂУ ЖЕНАМА, И БЛАГОСЛОВЕН ЈЕ ПЛОД УТРОБЕ ТВОЈЕ“

Мајка Божија је сред сабора жена од постања света изнад свих благословена међу свим женама и свима нама је Мајка. Она је примила у Своју утробу Благословени Плод – Несместивог Бога наитијем Светога Духа по благовести Њој о овој тајни посредством Арханђела Гаврила.

„ЈЕР СИ РОДИЛА СПАСА ДУША НАШИХ“

Пресвета Богородица родила је Сина Божијег – Исуса Христа. При рођењу Спаситеља света – Сина Свога и Бога, сачувала је девственост и за свагда остала Дева. О дивног чуда! И зато је она названа Богородица и Дjева.

Преко Ње Бог је открио тајну ваплоћења Сина Свога – Спаситеља света, Који је Крсним страдањима спасао род човечији од греха, проклетства и смрти. Својом послушношћу Исус Христос је задовољио Правосуђе Божије, скинуо проклетство са човечијег рода, настало због Адамове непослушности. Преко Мајке Божије дошло је спасење света. Она је прва наша Заступница и Посредница пред Сином Својим и Богом, све види, све чује и видљиво нам у свему помаже.

Старац Сава псково-печерски
(Господе, Ти си живот мој! – изводи из дневника)

Translate »