Четрдесетодневни парастос блаженопочившем Патријарху српском Иринеју

У уторак, 29. децембра 2020. године, у Саборном храму Светог Саве у Бечу, у току Вечерњег богослужења, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј одслужио је четрдесетодневни парастос блаженопочившем Патријарху српском г. Иринеју.

У својој беседи Епископ Андреј је нагласио да је блажене успомене Патријарх српски Иринеј и на четрдесети дан од свога упокојења заслужио, да храмови буду испуњени како би и верни народ узео учешћа у молитви за покој душе Патријарха Иринеја. Међутим, због драстичних мера изолације у Аустрији, авај, Епископ је принуђен да се обрати вернима преко видео – линка и да сви на овакав начин учествују у парастосу 45. по реду Патријарху српском!

Епископ Андреј се осврнуо на велике заслуге Патријарха Иринеја у протеклим бурним временима. Патријарх Иринеј је ипак, хвала Богу, као и његови претходници, доживео дубоку старост иако је живео и одрастао у временима који су били најтежи по Цркву Христову и народу српском, поготовo због времена Другог светског рата и послератног комунизма у земљи. Незаборавни Патријарх је рођен давне 1930. године у близини Чачка и као дечак је у тешким околностима доживео окупацију наше земље и страшан рат који је однео милионе живота, само у Краљевини Југославије најмање милион људи. Зато се још од омладинских дана толико често и интезивно молитвено сећао мученика и страдалника из Другог светског рата. Читав живот почившег Патријарха уопште није био лак. Он је уписао богословију у најтеже време, затим је завршио богословске академске студије, чак је боравио на постдипломским студијама у братској Грчкој. Предавао је у Монашкој школи, у манастиру Острогу, да би потом био професор и ректор Призренске богословије. После упокојења Епископа нишког Јована изабран је на трон нишких епископа на ком је остао пуне 34 године, где га је 2010. године и затекао избор на трон Патријараха српских. Остаће упамћено и то да је Патријарх Иринеј рукоположио 14 епископа, нових нада наше свете Цркве. Патријарх наш Иринеј био је измиритељ и ујединитељ нашег народа и ширио мир ма где се налазио. Оно што ће такође остати упамћено за Патријарха Иринеја јесте да је у току 2019. године извршио коначно јавно измирење нашег државног руководства са својом Светом Православном Црквом! У чину обележавања 800. годишњице аутокефалије Српске Православне Цркве, блаженопочивши Патријарх Иринеј је одликовао челнике наше државе највишим одликовањима којима располаже наша Света Црква и на тај начин показао да је тешко послератно време отишло у неповрат и да је сада време када треба Црква и Држава, раме уз раме, да поврати нашу отачаствену веру у наш Српски народ ма где се налази и где и како живи. То је била Патријархова жеља, а и наша савремена и будућа обавеза да и верни народ у Бечу и Аустрији и у читавој Епархији аустријско-швајцарској, Италије и Малте, заузме такав став према нашем напаћеном Српском народу. Зато смо се овде и помолили Богу да упокоји праведну душу нашег Патријарха Иринеја са жељом да му Господ упути оне речи обећања из Јеванђеља, које бисмо сви волели да чујемо: Добри и верни слуго, у малом си Ми био веран – над многим ћу те поставити! Уђи у радост Господара свога, поручио је Владика Андреј у својој беседи.

Нека би Господ Бог даровао блаженопочившем Патријарху Иринеју Рајско насеље и гледање лица свих Светих којима се и усрдно молио. О Господе Исусе Христе, Спаситељу наш, уврсти Патријарха нашег Иринеја у ред великих јерараха и патријараха који су угодили Богу! Амин!

Вечан покој и Царство небеско блаженопочившем Патријарху нашем Иринеју!

ђакон Миладин Вујковић, Беч
Извор: Епархија

Translate »