Свештенству и христољубивом народу у Аустрији

Свештенству и христољубивом народу у Аустрији
В А Н Р Е Д Н О О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Након позитивних резултата познатих мера Владе Републике Аустрије о изолацији (17.11. – 6.12.2020), значајних за здравствени систем и донесених са намером да се коронавирусу – који погађа све узрасте, а највише најстарије – пресеку путеви ширења у прилици смо да обавестимо све вернике Српске Православне Цркве у Аустрији о промени правила која ступају на снагу од понедељка 7. децембра, мада остаје извесно да је овај вирус и даље присутан и врло опасан.

У првом реду Смо дужни да изразимо захвалност благочестивом народу који је посветио пуну пажњу мерама и који је стрпљиво и дисциплиновано испоштовао све прописе и лекарска упутства како би се ширење вируса ставио под контролу. Свима нама је било тешко да у претходном периоду будемо изоловани једни од других, али наш народ је дубоко свестан да његов труд није био узалудан, него један допринос смањењу броја заражених, а самим тим и изгубљених живота . Ова пандемија не треба да у потпуности заустави наш живот. Жртва народа је била корисна да би се крива заразе спустила, мада не требамо да се опустимо већ да избегнемо нове таласе епидемије. Благодаримо и целокупном здравственом систему Републике Аустрије, здравственим установама и свим укљученима у борбу против опаког вируса, на њиховој несебичној бризи и старању.

Имајући у виду сложену и опасну епидемиолошку ситуацију у Аустрији и широм света, и чињеницу да су се стекли извесни услови (јер се крива заразе у Аустрији захваљујући досадашњим мерама, на основу статистике креће набоље), Влада Републике Аустрије, у споразуму са црквама и верским заједницама, усвојила је нове мере у виду попуштања рестриктивних противепидемијских мера, уз праћење ситуације, у нади да ће попуштање дати жељени резултат и допринети заштити здравља становништва.

У погледу свих општих епидемијских мера и препорука које остају на снази, позвани смо сви заједно и удруженим снагама, на одговорност, на солидарност и јединство, наиме, да не угрожавамо своје сопствено здравље, ни здравље својих породица нити излажући своју околину непотребним ризику, уз поштовање лекара, здравствених радника, експерата, лабораната и техничара који од марта месеца подносе највећи терет борбе против коронавируса.

Од понедељка 7.12. богослужења се опет одржавају јавно, према уобичајеном распореду. Надлежне инспекције и комуналне службе ће и надаље строго контролисати поштовање ових нових мера. Зато позивамо све, како управе свих наших храмова тако и благочестиви народ, да допринесу општем добру и испоштују безбедносне прописе. И даље је неопходно да се придржавамо свих мера предострожности како би умањили штетне последице и како бисмо сви заједнички у миру дочекали Божић, без затварања и других непотребних ограничења, што ће увелико зависити од нашег савесног односапрема ограниченом литургијском животу у храмовима.

Молимо управе храмова да организују служење више светих литургија ради учешћа верног народа у Светом Причешћу током Божићног поста. Позивамо све управе парохија за благовремено обавесте верни народ о актуелном распореду светих литургија и богослужења. Већ од Светог Николе па надаље, црквене управе ће учинити доступним традиционалне Божићне бадњаке, стога молимо верни народ да због настале ситуације, дође раније, узме бадњаке и друге благослове за празнике!

По храмовима да се испоштују све безбедносне мере (ношење маске у свим затвореним просторима, редовно прање руку, држање одстојања, дезинфекција свих површина као и често проветравање просторија) чиме се олакшава рад, како свештеницима тако и надлежним црквењацима у храмовима. Само из безбедносних разлога до даљњега се одлажу посете пароха домовима. У везу с тим, и даље ограничавамо јавне манифестације, предавања, изложбе итд., као и све што има везе са било којим видом окупљања ширих размера. Крсне славе у овом предбожићном периоду да обележимо освећењем славског колача, у кругу породице, истински празнујући на црквени начин, пре и изнад свега молитвено.

Благодаримо Господу Богу, Истинитом Лекару душа и тела наших и молимо Му се за све оболеле од заразне болести, да их Господ убрзо подигне са болесничке постеље, и да им подари снаге и крепко здравље, а трагично упокојене да прими у Своје вечно Царство, међу првима новоупокојеног блаженопочившег Патријарха српског Иринеја, затим Митрополита Амфилохија и прву жртву епископата Српске Цркве, блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина. Молимо се Господу Богу за побољшање здравствене ситуације у наредном периоду, у молитвеном сусрету Божићних празника.

Са Архипастирским благословом све вас поздравља и благосиља
Ваш молитвеник пред Господом
Епископ аустријско-швајцарски, Италије и Малте Г. Андреј

Извор: Епархија

Translate »