Молитвено прослављен дан рођења Архиепископа берлинског и немачког Марка

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У петак, 29. јануара 2020. године, навршило се осамдесет година од рођења Архиепископа берлинског и немачког г. Марка, угледног архијереја Руске Заграничне Цркве, духовног сина светога Јустина Ћелијског. Тим поводом је у манастиру Светога Јова Почајевског код Минхена служена света архијерејска Литургија, којом је началствовао архиепископ Марко. Торжествености богослужења допринело је молитвено појање манастирског хора, којим је дириговао игуман Јов.

У току Литургије нарочито су узношене молитве за јединство Цркве, затим за страдалну Украјинску Православну Цркву, нарочито угрожену после неканонског признавања аутокефалности расколничким групацијама у Украјини од стране цариградског патријарха Вартоломеја. На крају Литургије отпојано је многољетије архиепископу Марку, чији је подвиг у Цркви познат како на пољу личног монашког живљења тако и на пољу залагања за јединство Православне Цркве.

Прослава јубилеја архиепископа Марка настављена је у суботу и недељу, 30. и 31. јануара, архијерејским Литургијама које је овај угледни архијереј служио у свом катедралном храму у Минхену. По свршетку недељне Литургије уследио је почасни говор протојереја Николаја Артемова у част владике Марка. Истога дана, овај знаменити слављеник заједно са Архиепископом подолским г. Тихоном, присуствовао је вечерњој служби у женском манастиру Свете Јелисавете у месту Бухендорф. На крају вечерњег богослужења беседу је одржао архиепископ Тихон, говорећи пред свештенством и верницима о богословско-филолошком и подвижничком прегнућу владике Марка, уз неизоставно указивање на личност духовника Архиепископа берлинског и немачког, Светога Јустина Ћелијског. После говора приказан је и кратак филм о животу владике Марка.

Архиепископ Марко је рођен као Михаел Арнт 29. јануара 1941. у Кемницу. Године 1964, у току студијâ славистике у Хајделбергу и Франкфурту, примио је православну веру, а убрзо и посетио Свету Гору. После немачког доктората из области руске књижевности, уписао је студије православне теологије на Православном богословском факултету у Београду, на којем је дипломирао 1979. године. У току студијâ теологије примио је монашки постриг, живећи под духовним руководством аве Јустина Поповића. Хиротонисан је у чин епископа Штутгарта и Јужне Немачке године 1980, а две године потом бива постављен за Епископа берлинског и немачког. Титулу Архиепископа носи од 1990. године. У његовој канонској надлежности су, поред Немачке, и Епархија Велике Британије, затим црквена заједница у Копенхагену и „Руска духовна мисија” у Јерусалиму.

Придружујући се молитвеним честиткама поводом овог јубилеја владике Марка, додајмо да је за све православне Србе у Немачкој овај архијереј-подвижник деценијама представљао силно духовно упориште. То је он и данас, а надамо се да ће то бити још много година.

Марко Делић

Извор: СПЦ

Translate »