Ванредно обавјештење

Свештенству и христољубивом народу у Аустрији
В А Н Р Е Д Н О  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Одлука о забрани одржавања јавних догађаја са већим бројем присутних (у шта по својој природи спадају поново и богослужења), изнова дубоко погађа наше Црквене општине у читавој Епархији. Све ово у великој мери утиче на богослужбени живот наших Црквених општина у Епархији аустријско-швајцарској, Италије и Малте и молимо вас да се преко ваших пароха информишете о тачном пропису у дотичној Црквеној општини, према одлукама надлежних грађанских власти.

Очински још једном саветујемо да се и даље у периоду од 28. децембра 2020. до 18. јануара 2021. године сви у Аустрији придржавамо прописаних одлука и мера. Црквене општине ће омогућити посету храмовима и ван уобичајених термина. Богослужења ће се одвијати према одлуци без присуства верног народа, а биће поново организован пренос уживо мултимедијалним путем. Храмови у Бечу ће бити отворени целог дана за долазак верника у цркву, у осталим градовима према распореду.
Ово је важно не само због бриге за здравље свих нас и наших ближњих, него и због целокупне јавности која би нашу Цркву и наш народ стигматизовала уколико би било другачије. Свештенству пак налажемо да и даље при крају сваког богослужења произноси предвиђену молитву за престанак ове пандемије.

Ипак, са радошћу саопштавамо да имамо одобрење Аустријских власти, да Бадњи дан и први дан Божића (6. и 7. јануар 2021. године) можемо прославити уз присуство верног народа на богослужењима. Због великог броја наших верника у Аустријској престоници, објављујемо да ће се богослужења у сва три бечка храма са верним народом, уз стриктно придржавање мера, одржавати на следећи начин:

Б Е Ч
Бадњи дан, 6. јануар 2021. год.:
• 8 ч. Прва Света литургија
• 9.30 ч. Друга Света литургија
• 18 ч. Вечерње богослужење

Божић, 7. јануар 2021. год.:
• 6 ч. Прва Света литургија
• 8 ч. Друга Света литургија
• 18 ч. Вечерње богослужење

О тачном поретку богослужења у осталим Аустријским парохијама, вернике ће извештавати Управе храмова.

Молећи се усрдно пред Господом да искушење са којим се суочавамо што пре буде за нама и да сви из ове пандемије изађемо и духовно и физички здрави, охрабрујемо вас да истрајете у трпљењима. У то име, упућујем поуку Светог Апостола Петра: А свему се крај приближи. Будите дакле целомудрени и трезвени у молитвама (1. Петр 4, 7).

Mолимо све за разумевање, као и за молитву свих, да овај кризни период што пре прође.
Са Архипастирским благословом све вас поздравља и благосиља
Ваш молитвеник пред Господом
Епископ аустријско-швајцарски, Италије и Малте

+ Андреј

Translate »